Freelance is Future

I USA har freelancere længe repræsenteret en stor del af arbejdsstyrken. Det estimeres at der lige nu er knap 58 mio. freelancere og den forventelige fortsatte vækst betyder, at disse vil dominere arbejdsstyrken i løbet af 2027 [1].

Men også herhjemme ser vi en tendens til, at flere og flere vælger freelancevejen. Undersøgelser viser således, at antallet af freelancere blandt akademikere på 8 år er steget med 60% [2]. I denne artikel vil vi se nærmere på baggrunden for denne udvikling samt fordelene ved at ansætte freelancere.

Indholdsfortegnelse

COVID-19 og work/life balance

Det er især efter covid-19-situationen, at tallet er steget markant. Det sker både på baggrund af, at virksomhederne har fået øjnene op for fordelene ved remote-arbejde samt den værdi der ligger i at kunne hyre specialister fleksibelt ind til opgaver. Det er, især, den yngre generation, som vælger at gå freelance-vejen. Dette hænger godt sammen med den ”frihedssøgende” tendens, man ser i forhold til arbejdsvalg. Der bliver stillet markant flere krav til arbejdsgivere og fleksibilitet er utrolig vigtigt i denne sammenhæng. Det skal være muligt at arbejde fra ”hvor som helst”, ellers finder de bare et andet sted at arbejde.

Det er dog ikke længere kun den yngre generation, som har opdaget fordelene ved freelancearbejde. Den lidt ældre generation med familie, bil og bolig har også fået øjnene op for, at der findes en anden work/life balance end den traditionelle, som vi kender til. Den skiftelige hverdag, som giver mere tid til familie og venner er for flere blevet mere vigtigt end de sociale aktiviteter på arbejdspladsen. Ligeledes er det vigtigt for både en yngre og lidt ældre generation at beskæftige sig med sin hobby og med opgaver, som man finder interessante og selv har mulighed for at kunne vælge i blandt. En undersøgelse viser at 53% af freelancere går på arbejde pga. opgaverne. Den resterende fordeling kan du se i grafen herunder [3]:

Freelancemarkedet er din vej til frihed og fleksibilitet

Ser vi på freelancemarkedet fra virksomhedernes perspektiv, er der ligeledes mange fordele ved at benytte freelancere som supplement til sine fastansatte. Man vil opleve øget frihed og fleksibilitet, da de fleste freelancere er vant til at arbejde både on-site og remote. Det er derfor altid muligt at finde en freelancer, uanset hvor i landet din virksomhed er placeret. Derudover er freelancere specialiseret inden for helt konkrete områder hvilket gør, at de er klar til at arbejde fra dag ét. De kommer ofte med mange års erfaring fra forskellige brancher samt typer virksomheder som gør, at de besidder en dybdegående viden og har stor erfaring som kan være svært at finde in-house. Dertil kommer muligheden for at skrue op og ned for timer til de forskellige projekter samt værdien i at kunne tilkalde specialister i en begrænset tidsperiode. Man betaler dermed for et konkret og håndgribeligt stykke arbejde.

Kan det betale sig?

Dette spørgsmål vil nogle virksomheder sandsynligvis stille sig selv, inden de kaster sig ud i brugen af freelance specialister. Som i mange andre sammenhænge, går pris og kvalitet ofte hånd i hånd. At ansætte en freelancer kan dog ses som en investering i din fremtidige forretning. Ved en nyansættelse er der altid en risiko for, at arbejdsindsatsen ikke lever op til forventningerne. En freelance specialist har kompetencerne til at løse en konkret opgave og ofte mere effektivt end en ikke-specialiseret medarbejder. Selvom en freelancer ofte kræver en højere timepris, er der penge at spare på andre områder; udover at man, som virksomhed, sparer omkostninger som forsikring, pension, sygedage, ferie og kontorplads, vil man også spare flere måneders arbejde på rekruttering og on-boarding.

Det fremtidige arbejdsmarked

Hvis du vil være en del af det fremtidige arbejdsmarked, er det måske en idé at overveje at kombinere dine fastansættelser med freelance personale. Det vil give din virksomhed den fleksibilitet og de kompetencer det kræver at færdiggøre projekter på en effektiv og kvalitetssikret måde som skaber resultater. De opadgående tal er bare starten på en normalisering som sker i takt med at nye generationer hos både arbejdstager- og giver automatisk vænner sig til skulle være fleksible.

Så måske er freelancere den rigtige løsning for din virksomhed? 

Kontakt os

Har du nogle spørgsmål vedr. brug af freelancere eller ansættelse af dem, så tag endelig fat i os. Udfyld formularen her eller ring til os på tlf. +45 22 28 48 18

Udfyld kontaktformularen og vi kontakter dig hurtigst muligt

Se andre nyheder

Ledige profiler

Opdateret 24. januar 2024 Mangler din virksomhed specialister inden for IT, finance eller engineering?   Hver uge sætter vi fokus...

Læs mere

Rekruttering i udvikling

Tidligere har vi skrevet om det post-pandemiske marked – men det kan ikke stå alene!  Vi kommer ikke uden om,...

Læs mere

Freelance is Future

I USA har freelancere længe repræsenteret en stor del af arbejdsstyrken. Det estimeres at der lige nu er knap 58...

Læs mere