Freelance konsulent vs. fastansat?

Hvad skal du vælge til dit næste større IT transformationsprojekt: en freelance konsulent eller en fastansat?​

Hos Obtain er det ofte en dialog vi har med vores kunder, og derfor vil jeg i denne artikel give mit bud på fordele og ulemper ved at bruge freelance konsulenter, så du har det bedste udgangspunkt for at tage en beslutning til jeres næste IT-projekt.

Nederst i artiklen beskriver jeg hvordan processen er, når vi hjælper virksomheder med at finde de bedst kvalificeret freelance konsulenter.

Indholdsfortegnelse

Fordele og ulemper ved freelance konsulenter

Ligesom alt andet er brugen af freelance konsulenter en opvejning af flere faktorer. Du kan være bundet af en strategi fra forretningen, der kræver, at du ansætter en til dit team fremfor at få en konsulent ind på timebasis.

 

Lad os forestille os følgende scenarie:

Du ved godt, at teamet ikke er gearet til at nå forretningens deadlines for det store transformationsprojekt. Du bruger uendelig tid på ansættelsessamtaler, og pludselig forlader Jens eller Laura teamet, fordi de har fået et bedre tilbud hos konkurrenten. Hvad så nu?

Lad os kigge på, hvad der er af fordele og ulemper ved at hyre en freelancer.

Kan det økonomisk betale sig med en freelance konsulent?

Det er typisk billigere at engagere en freelancer end en fastansat.

Freelancere koster time for time mere end en fastansat i kroner og øre, men hvad med kvaliteten af timerne?

 

Lad os hoppe tilbage til vores scenarie:

Jens eller Laura forlader teamet, mens du er ved at udvide det. Nu har du fået dobbelt så meget arbejde i en allerede lille pulje af mulige kandidater til ansættelse. Og hvad med din deadline, som din chef har besluttet for dig? Den når du ikke på denne måde.

Du skal bruge meget tid og mange penge på en ansættelse. Du skal desuden bruge 6 måneder på onboarding og oplæring før du har et effektivt aktiv til teamet.

Freelance konsulenter er specialister i deres disciplin. De lever af kvaliteten og effektivteten af deres timer. Ved at hyre en freelance konsulent får du derfor en specialist ind i teamet, der er oppe at køre på rekordtid og kan bidrage og tage fra.

Balance scale

Fleksibilitet i teamet

Lad os kigge på fordelene og ulemperne ved en freelance konsulent i forhold til fleksibilitet. 

Fordel: Du får fleksibilitet i din mulighed for at upscale / downscale dit team hurtigt.
Ulempe: Du får ikke en support aftale med en freelance konsulent, når du sender dem videre.

Lad mig forklare det igennem sceneriet:

Jens eller Laura har forladt teamet. Du går med en freelance konsulent til at dække behovet i virksomheden. Du skal stadig ansætte, hvilket du sagtens kan gøre mens du har et par freelance specialister i teamet.

Når dit team er fuldtalligt, og du ikke længere har behov for freelance specialister i teamet, tager du dem ud. Fedt! Nu er der kun fastansatte i teamet, chefen er glad, og du kan måske nå din deadline.
Men teamet falder lidt bagud uden dine freelance konsulenter, der bar en stor arbejdsbyrde hos teamet. Nu har du afskediget dem, og de er på deres næste eventyr i en anden virksomhed.

Du får ikke lige med det samme mulighed for at regenerere dem eller tilbyde deltids brugersupport til dit team. Øv.

Sørg derfor for at have dit freelance konsulenthus med i projektplanen, så I i fællesskab kan forlænge konsulentaftalen om nødvendigt. Hellere lidt for længe end ikke længe nok.

Leverer en freelancer bedre kvalitet?

Selvom kvalitet kan være svær at gøre op, vil følgende fordele og ulempe dog gøre sig gældende i klart de fleste tilfælde. 

Fordel: Freelance konsulenter lever af kvalitet og gode anbefalinger.

Ulempe: Der findes også dårlige freelance konsulenter. Sørg for dit freelance konsulenthus har styr på det.

 

Er din virksomhed ligesom Google eller Microsoft, der formår at få hele din verden og livsmål til at handle om arbejdspladsen? Svaret er nok nej.

"Dine medarbejdere har drømme udenfor arbejdet, nogle flere end andre. De lever ikke for at levere den største mulige kvalitet indenfor den korteste mulige tidsramme. Det gør freelance konsulenter. De lever af din anbefaling."

Efter at have været igennem utallige virksomheder, organisationer og digitale transformationer, der alle mener, de sætter den nye standard for hvad god praksis er – har freelance konsulenter oparbejdet en stærk værktøjskasse, men også lært ikke at blande sig i det politiske medmindre de bliver spurgt til råds.

Du får den størst mulige værktøjskasse, metoder der fungerer og ikke fungerer, uden skjulte agendaer.

Vil den viden freelanceren kom med forsvinde efter endt periode?

Dette spørgsmål kan gøres op således:

Fordel: Du får en masse viden ind i dit team med en freelance konsulent.
Ulempe: Uden dokumentation og forankring forsvinder den viden igen.

 

Er du bange for at viden forlader virksomheden, når du ansætter en freelance konsulent?

En ansat vil i klart de fleste tilfælde ikke holde på viden, hvis de forlader virksomheden, og vil overdrage information og viden, hvis de går deres vej. Det samme gør sig ikke nødvendigvis gældende for en freelance konsulent, og det kan derfor virke skræmmende for mange virksomheder. 

Den brutale sandhed er dog, at hvis du ikke tilvælger freelance konsulenter, fordi du er bange for at deres viden forsvinder igen, så er det din skyld.

Freelance konsulenter vil meget gerne overdrage deres viden, men det er din opgave at sørge for det sker.

Du skal sørge for dokumentation og ordentlig forankring til rette parter. Der er altid en chance for, at dine kollegaer stadig ikke kan finde ud af det, men det handler i højere grad om kolleagernes kompetencer end freelance konsulentens.

Hvordan er processen hos Obtain, når vi hjælper med at finde en freelance konsulent?

For os, er det helt afgørende at finde den helt rette freelance til dit projekt, men samtidig også sikre, at du ikke skal bruge en masse tid i processen.

Processen er således:

Har du nogle spørgsmål eller har brug for en freelance konsulent, er du velkommen til at udfylde nedenstående kontaktformular eller ringe til os på tlf. +45 22 28 48 18

 

Kontakt os

For at høre mere om hvordan vi kan hjælpe dig med at skaffe freelance ressourcer

Se andre blogindlæg

Ledige profiler

Opdateret 24. januar 2024 Mangler din virksomhed specialister inden for IT, finance eller engineering?   Hver uge sætter vi fokus...

Læs mere

Rekruttering i udvikling

Tidligere har vi skrevet om det post-pandemiske marked – men det kan ikke stå alene!  Vi kommer ikke uden om,...

Læs mere

Freelance is Future

I USA har freelancere længe repræsenteret en stor del af arbejdsstyrken. Det estimeres at der lige nu er knap 58...

Læs mere